Könyvajánló – Egyszerűbb gyermekkor

Hogyan neveljünk nyugodtabb, boldogabb, magabiztosabb gyereket?

Nagy hatást gyakorolt rám Kim John Payne: Egyszerűbb gyermekkor c. művét. A világhírű pszichológus-pedagógus műve több országban valóságos mozgalmat indított el a szülők körében, akik nem akarják hagyni, hogy korunk konzumkultúrája bedarálja a gyerekeiket, akik egy szebb, élhetőbb gyermekkort szeretnének biztosítani.

A könyv életünk minden területén egyszerűsítési javaslatokat tesz gyakorlati példákkal illusztrálva annak érdekében, hogy a szülő és a gyerek élete is egyszerűbb legyen.

Az egyszerűsítés lépései

Első lépés a környezetünk egyszerűsítése, a gyerekjátékok mennyiségének radikális csökkentése, a lomok kiselejtezése a lakásból. A szerző szerint szülőként sokat tehetünk a gyermekünkért azzal, ha korlátozzuk a választási lehetőségeiket, ha nem terheljük túl őket mindenféle felesleges kacattal. A túl sok lom azzal jár, hogy kevesebb idejük jut a világ felfedezésére. Több szülőtől hallottam, és magam is megtapasztaltam már, amikor a gyerekeket teljesen hidegen hagyja a drága ajándék, bezzeg a doboza! A dobozból készülhet hajó, lehet versenyautó, busz, babafürdető kád, babaágy és ki tudja még mi, a gyerekek fantáziája határtalan.

A szerző tapasztalatai szerint, ahogy csökkentjük gyermekeink játékszereinek mennyiségét, úgy fokozzuk a figyelmüket és az elmélyült játékra való képességüket.

A második lépés az egyszerűbb gyermekkor felé

Következő lépés a különórák, délutáni elfoglaltságok csökkentése.  Az amerikai gyerekek heti 8 órával többet vannak iskolában, mint a ’80-as években és az edzésen, különórán töltött idő is megduplázódott, a házi feladatra fordítandó idő úgyszintén. Ez azt jelenti, hogy a ’80-as évekhez képest a gyerekek heti 12 órát „elveszítettek” az életükből.

A ritmus az állandóság és biztonság apró szigeteit hozza el a nap folyamán. A ritmusos időrend, a napi, heti, havi rendszerességgel ismétlődő események pl. keddenként tészta nap tartása, biztonságot visz a gyerekek életébe.

Egyszerűsítsük a felnőtt világot

Fontos továbbá a felnőtt világ kiszűrése, kevesebb média használat. Lehetőség szerint a felnőtt témákat ne a gyerekek előtt vitassuk meg. Pl. ne a gyerek előtt beszéljük meg, mennyire hülyének tartjuk XY politikust, de legalábbis ne lepődjünk meg rajta, ha ő is hasonló „tisztelettel” beszél az ő életében tekintélyt képviselő személyekről pl. a tanárokról, ne adj Isten rólunk…

Összességében rengeteg triviális, egyszerű, könnyen használható dolgot javasol a szerző a könyvben, amik még akkor is segítséget tudnak nyújtani, ha bennünket is bedarálnak a hétköznapok.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .