Zero waste bevásárlás

zero waste bevásárlás

 

zero waste bevásárlás

Élelmiszer hulladék vs. zero waste életmód

Tudtad, hogy az EU-ban az élelmiszerek harmada a kukában landol? Az Európai Bizottság becslései szerint évente kb. 90 millió tonna élelmiszert pazarolunk el, az fejenként kb. 180 kg-ot jelent. Döbbenetes, igaz? És hogyan lehetne ezen a zero waste életmód követésével változtatni? Mit tehetünk a hétköznapokban az élelmiszer hulladék csökkentése érdekében?

Csak azt vedd meg, amire szükséged van – ez az igazi zero waste bevásárlás

  • Írjunk bevásárlólistát, és tartsuk is magunkat hozzá 😉
  • Tervezzük meg a menüt a hétre!
  • Ne menj éhesen vásárolni! Ez nem vicc 🙂 éhesen az ember sokkal hajlamosabb mindenfélét összevásárolni…

Egy 2019-es kutatás szerint 10-ből 7 magyar listával megy bevásárolni, az impulzusvásárlások százalékos aránya mégis 49-ről, 59%-ra nőtt. Mielőtt leemelsz valamit a polcról, gondold át, valóban szükséged van-e az adott árucikkre. Tehát: ha követni szeretnéd a zero waste filozófiát a bevásárlásaid során, ne csak listát írj, hanem tartsd is magad hozzá a bevásárlás során 🙂

Érdemes a menüt előre megtervezni, ill. ha teheted, otthon főzni. Az egészséged és a pénztárcád is nagyon hálás lesz érte 🙂

Mit jelent a zero waste bevásárlás?

A fogyasztói társadalom mozgató rugója, hogy akkor vagyunk értékes tagjai, ha fogyasztunk. A hétvégi shopping öngondoskodásként van beállítva. Csak azt vedd meg, amire valóban szükséged van! Ehhez nagy segítség többek közt a bevásárló lista. További tippek, ötletek:

 

  • Vásároljunk a piacról, ha tehetjük, helyi termelőktől, csomagolásmentes boltból
  • együnk kevesebb húst, tejterméket (Az állattartás jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a közlekedés. Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete) – Akár már egy húsmentes hétfő beiktatásával is sokat tehetsz a környezet védelme érdekében
  • részesítsük előnyben a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket
  • használjunk vászonzsákokat, szatyrokat, üvegeket

 

Ha van korábbról műanyag ételtároló dobozod, ami még jó állapotban van, használd fel nyugodtan! Amiből lehet, válaszd a nagyobb kiszerelésben kaphatót. Pl. rizsből 5 kg-osat szoktunk venni, vagy tisztítószerből is többen összeállva a 25 kg-s kiszerelést.

Zero waste beszerzőhelyek

Mindig szezonális zöldséget, gyümölcsöt érdemes fogyasztani a helyi piacról, termelőktől beszerezve. Egyrészt nem utazta át a termék a fél világot, vagyis a szállítás nem terheli a környezetet, másrészt jó eséllyel sokkal kevesebb vegyszer található bennük.

Szerencsére ma már egyre több a bevásárló közösség és a csomagolásmentes bolt, ahol szinte mindent be tudsz szerezni, ami egy zero waste háztartás vezetéséhez szükséges.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .