Mosható pelenka fajták

Miből áll a mosható pelenka?

Minden mosható pelenka alapvetően két részből áll, a belső nedvszívó részből, ami beszívja és magában tartja a baba vizeletét és a külső, nedvességzáró részből, ami megakadályozza, hogy átázzon a pelenka.

Vannak újszülött méretű, egyméretes és többméretes mosható pelenkák is. Az újszülött pelenkákat születéstől kezdve kb. néhány hetes korig lehet hordani, mi utána a gyerekeim kb. két hónapos koráig, mire elérték az 5,5-6 kg testsúlyt, S-es méretű (többméretes) mosható pelenkákat használtunk, utána már jók lettek az egyméretesek, azóta zömében azt használjuk.

Egyméretes, többméretes mosható pelenkák

A többméretes pelenka azt jelenti, hogy van belőle S-es, M-es és L-es verzió, előnye hogy jobban illeszkedik a babára, kevesebb ideig hord 1-1 darabot, így nagyobb eséllyel szolgál ki több babát ill. jobb állapotban áron lehet eladni.

Az egyméretes pelenkák (pl. nagy kedvenc ebből az angol Pop-in pelenka) nálunk kb. 2 hónapos korban lettek jók, de ráadom ugyanazt a pelenkát a most 13 kg-s 2,5 éves nagy fiamra is. Hátránya, hogy eleinte kicsit nagyobb a csomag a babán, illetve jobban elhasználódik a használat során.

Zsebes mosható pelenkák

A tapasztalatok szerint ezzel a típussal boldogulnak legkönnyebben az apukák, nagymamák, bölcsis gondozó nénik. A pelenka külsőbe, mint egy zsebbe bele lehet bújtatni a nedvszívó betéte(ke)t. Általában egyméretesek, patentokkal lehet a baba méretére állítani a pelenkát, a csípőnél pedig patenttal vagy tépőzárral lehet feladni a babára. Hátránya, hogy a külsőt is minden alkalommal mosni kell, illetve halkan megemlíteném, a tépőzárast leszedi magáról már a másfél éves csemetém is.

AIO, AI2, SIO mosható pelenkák

Ezek a mosható pelenka fajták abban közösek, hogy “egybe van varrva” a betét és a külső rész, könnyen feladhatóak a babára, kis csomagot képeznek a popsin, de igény szerint akár tovább turbózhatóak. Népszerű márkák a BambinoMio, MioSolo, TotsBots. Hátránya, hogy előfordul, hogy nehezebben száradnak ezek a típusú pelenkák. És hogy mit jelenteken a rövidítések?

  • AIO = all in one, minden egyben
  • AI2 = all in two, minden kettőben
  • SIO = snap in one (egybe patentolt)

Csónakos mosható pelenkák

A csónakos pelenkák ún. hibrid pelenkák, mert használhatóak mosható és eldobható betéttel is, így sokan utazáshoz is nagyon kedvelik ezt a típust. Általában méretesek, így kis csomagot képeznek a babán. Könnyen kezelhetőek, egy külső akár egy egész napot kibír úgy, hogy csak a becsatolható csónakokat cserélgetjük a babán.

Nadrágpelenka belső

Ezeket a fajta mosható pelenkákat általában éjszakára használjuk egy nedvszívó külsővel, vagy gyapjú külsővel. Ezek a típusok is általában több méretesek, nagyobb csomagot képeznek a babán, készülhetnek bambuszból, kenderből vagy pamutból, hátrányuk, hogy neheze(bbe)n száradnak.

Prefold, tetra, kis törölköző, formázott betét

A prefold (vagyis előre hajtogatott) betétként, belsőként használható, pamutból, bambuszból készült nedvszívó, melyre még egy külső kerül. Különböző méretben kaphatóak az S-től az XL-ig, más-más rétegszámmal varrva.

Mosható pelenka külsők

Főleg PUL, PUR, vagy TPU anyagból készülnek, nagy előnye szerintem, hogy ha nem szennyeződött, akkor akár többször is visszaadhatóak a babára, így jóval kevesebb elég belőlük, mint pl. a zsebes pelenkából és további előny a gyors száradás.

Mosható pelenka speciális fajtái

Kicsit kakukktojás, mégis itt említeném a mosható pelenkafajták közt az úszó- és a leszoktató pelenkát. Az úszópelenkát azoknak is érdemes kipróbálni, akik egyébként idegenkednek a mosható pelenkától.

Úszópelenka

Vannak kifejezetten úszópelenkák, de teljesen őszintén, tökéletesen megfelel erre a célra egy bármilyen zsebes pelenka, akár olyan, ami egyébként ázik. Ugyanúgy átereszti a pisit, mint az eldobható pelenka, és megfogja a kakit, ebből a szempontból nincs különbség.

Leszoktató pelenka

Többféle létezik ebből is, nekünk bugyihoz, kisgatyához hasonló van, amiben van egy plusz nedvszívó réteg bevarrva, vagyis pár csepp pisit fel tud szívni, de nagyobb mennyiséget már nem.

Hibrid pelenka

A hibrid pelenka azt jelenti (pl. a legtöbb csónakos típusú ilyen) hogy lehet bele mosható és eldobható betétet is tenni.

WAHM vs. kínai pelenka

Én a mosható pelenkák kapcsán hallottam először a WAHM (work at home mum) kifejezést. Sok remek kézügyességgel megáldott anyuka állt neki a gyerkőc alvásidejében pelenkákat varrni, ha teheted, vásárolj tőlük (is). A kínai pelenkák olcsóságuk miatt nagyon népszerűek, de érdemes azt is mérlegelni, hogy átutazták a fél világot, a szállítással sok környezeti terhelést okozva. Számos további információt és egy nagyon kedves közösséget találsz a legnagyobb közösségi médiában a Mosható pelenka piac és csevegő csoportban.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .