Mosható pelenka mosása

A mosható pelenka mosása

Ha hiszed, ha nem, a mosható pelenka mosása alig jelent többletmunkát a mai modern mosógépek időszakában.

A pisis pelusokat elég csak kiöblíteni, míg kakis pelus esetén a produktum mehet a WC-be, a kakifogó lap használatával pedig akár az anyatejes széklet is felfogható.

Amennyiben folttisztítás szükséges, a legtöbben a marhaepe szappan használatára esküsznek, én előszeretettel használom a drága nagymamám házi szappanját is, de a nap is csodákra képes. A kimosott foltos pelus a napon néhány óra alatt foltmentes lesz. Becsszó, kipróbáltam 🙂

A mosható pelenka tárolása mosásig

A kézi mosást követően a vizes pelenkát kicsavarva egy lezárható vödörben érdemes tárolni a mosásig, legalábbis a gyártók nagy része így javasolja. A mosásig lehetőség szerint ne teljen el 72 óránál több. A belsőket, betéteket általában 60 fokon, a külsőket 40 fokon lehet mosni, utóbbiakat akár együtt a babaruhákkal. Amit érdemes még tudni a mosható pelenka mosásról, hogy a szappantartalmú mosószerek rontják a betétek nedvszívását, az enzimek pedig roncsolhatják a pelus anyagát és bőrirritációt okozhatnak. Szerencsére ma már számos környezetbarát megoldásból választhatunk.

Az öblítő használatát minden gyártó kivétel nélkül tiltja, ha illatokra vágyunk, használhatunk mosóparfümöt vagy csepegtethetünk néhány csepp teafa illóolajat az öblítő rekeszbe, ami egyúttal fertőtlenít is.

Amit a mosható pelenka fertőtlenítéséről tudni érdemes

Egyszer azt olvastam a mosható pelenka mosás kapcsán, hogy a PUL anyagot, amiből nagyon sok külső készül, nem szeretik a baktériumok, gombák. A betétekre, belsőkre érdemes odafigyelni. A legtöbben a nátrium perkarbonátban való áztatást javasolják, magam is így szoktam. Jó tudni, hogy a nátrium perkarbonát folttisztításra, fehérítésre is alkalmas.

Mi legyen a használt pelenkákkal útközben?

Ha csak rövid útra mész és estére hazaértek, vízhatlan pelenkazsákokban érdemes a használt pelenkákat tárolni, melyet hazaérkezést követően rögtön lehet öblíteni.

Amennyiben hosszabb útra indultok, akkor is van megoldás a mosható pelenkák mosására: a Mosható pelenka piac és csevegő Facebook csoportban számos lehetőséget kínálnak egymásnak az anyukák a mosható pelenkák mosása kapcsán is, pl. mosásra ajánlják a saját mosógépüket az épp nyaralni arra járó mosis anyukáknak. A felajánlásokról egy táblázatban lehet tájékozódni a fájlok közt. Az ilyen típusú önzetlen felajánlások mindig megdobogtatják a szívem.

Végül, de nem utolsósorban köszönjük a szuper képet a száradó pelenkákról Kun Erzsinek Szolnokról.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .