“50 kilométeres diéta- avagy a te krumplid mennyi benzint fogyaszt?”

Előnyben a helyi élelmiszer

Ez a hangzatos idézet Nagy Réka Ökoanyu tollából származik, de hogy mit is jelent pontosan? A diéta lényege, hogy egy hónapig a lakóhelyünk 50 km-es körzetéből származó élelmiszer kerüljön az asztalunkra. A környékbeli piacról, termelőktől származó idény gyümölcsök, zöldségek nem utazzák körbe a fél világot, épp ezért nincs szükség mesterséges tartósítószerekre a tartósításukhoz. A szállítással keletkező szén-dioxid kibocsátást is megspóroljuk így, továbbá felesleges csomagolóanyagokra sincs szükség.

Miért válasszuk a helyi élelmiszert?

  • A vásárlók hamarabb hozzájutnak a zöldséghez, gyümölcshöz, nincs szükség mesterséges érlelésre
  • a messziről jövő árut gyakran tartósítószerekkel nyomják tele, hogy még jóval a szedést követően is frissnek látszanak
  • rövidebb a raktározás időtartama
  • elhanyagolható a szállítással járó többlet munka, környezeti terhelés (CO2 kibocsátás) egy messziről érkező termékhez képest
  • nincs szükség felesleges csomagolóanyagra
  • segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását
  • nincsenek felesleges közvetítők
  • friss, ízletes, megbízható termék kerül a család asztalára

Egy kis matek….

A Tudatos Vásárlók Egyesülete egy kiadványa szerint hozzánk Ausztriából érkező 1 kg tömegű élelmiszer 0,06 kg üvegházhatású gázt eredményez a szállítás során, míg mondjuk ha ugyanez az 1 kg tömegű termék Costa Rica-ból érkezik (pl. banán), az már 1,76 kg szén-dioxid kibocsátást eredményez, ami az előbbi érték 30-szorosa.

Megállapíthatjuk, hogy a helyi élelmiszer fogyasztásával az egészségünkért is sokat teszünk, a környezeti terhelés is lényegesen kevesebb és nem utolsósorban a helyi gazdaságot támogatjuk a vásárlásunkkal. Alig várom, hogy kipróbálhassam ezt a diétát! Ki tart velem?

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .