Zero waste témájú könyvajánló

Ebben a témában a “Biblia” Bea Johnson Zero Waste Otthon c. könyve, ami egy kb. 600 oldalas gyakorlati útmutató a hulladékmentes életmód felé. Számos kiváló receptet és rengeteg ötletet tartalmaz attól a hölgytől, aki az egész zero waste mozgalmat elindította. Na ő igazán hardcore műveli a hulladékmentességet, egy egész év alatt egy apró befőttesüvegnyi(!) szemetük keletkezik négytagú családjával. A cipőápolótól elkezdve a szemfestéken, pirosítón át a mustárig otthon készít el amit tud és ezeknek a receptjét is megosztja. Szuper ötleteket ad, mit kezdjünk az ételmaradékokkal, mit hogyan tartósítsunk, stb.

A hazai szerzők közül Nagy Réka, alias Ököanyu könyveit olvastam, mindegyik fantasztikus volt, nagyon jó a szerző stílusa. Az Ökoanyu egy szuper összefoglaló mű, mikor először olvastam, az volt az érzésem, mindig ezt a könyvet kerestem. Körbejárja a Bevásárlás témakört, hogy miért szezonális zöldségeket, gyümölcsöket fogyasszunk, miért jobb piacon/termelőtől beszerezni a zöldségeket, hogyan vásárol a tudatos vásárló. Az egyik legjobb rész a vegyszermentes háztartásról szóló összefoglaló, kipróbált receptekkel. Van egy fejezet a kozmetikumokról is, a legvitatottabb összetevőkről amit a “bolti” kozmetikumok tartalmaznak és szintén saját kipróbált recepteket oszt meg velünk.

Tóth Andi Dobd ki a szemetest könyvével megmondom őszintén, szkeptikus voltam abból a szempontból, tud-e újat mondani a fenti könyvek után és nagyon pozitívan csalódtam. Egyrészt nagyon jó, hogy külön fejezetben tárgyalja a kezdőként egyszerűen elsajátítható lépéseket, majd a haladóknak szóló fejezetben már az összetettebb, nagyobb átszervezést igénylő teendőket. Az utolsó, harmadik fejezet pedig azoknak szól, akik már “életmódot váltottak”. Másik szuper ötlet a kétkedők megnyerésére a minden fejezet végén szereplő megtakarítási kalkuláció a szerző saját háztartásából szóló adatokkal, ami arról szól, az egyes hulladékmentes alternatívákkal mennyi pénzt spórolt éves szinten a háztartásuk.

Te milyen könyveket olvastál a témában? Melyiket ajánlanád?

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .